Konserwacja kominka i komina

Jak każde urządzenie, kominek i komin wymaga starannej pielęgnacji. Jest to warunkowane przede wszystkim względami bezpieczeństwa. Zalecane jest czyszczenie okresowe komina cztery razy lub dwa razy w roku, w zależności od rodzaju paliwa. Raz w ciągu sezonu grzewczego i raz przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. W czasie czyszczenia deflektor oraz szyber powinny być usunięte. Przed każdym sezonem grzewczym należy sprawdzić stan uszczelnień korpusu paleniska oraz uszczelek drzwi i szyby. W przypadku ich zużycia powinno się dokonać wymiany, w żadnym razie nie powinno się rozpalać wtedy kominka. Po zakończeniu sezonu grzewczego ważne jest dokonanie czyszczenia wszystkich elementów wewnątrz paleniska. Sugeruję wizytę specjalisty, który sprawdzi, czy wszystko działa prawidłowo. Poza sezonem grzewczym dopływy powietrza do paleniska powinny pozostawać otwarte, by umożliwić przepływ powietrza poprzez palenisko i przewód kominowy. Czyszczenie szyby odbywa się za pomocą szmatki i płynów czyszczących na bazie sody kaustycznej.

Pamiętajmy, że od tego, jak dbamy o kominek i komin, zależy nie tylko prawidłowa funkcjonalność urządzenia, ale także nasze zdrowie, a nawet życie.

Firmy wyróżnione odznaczeniem Cylex Silver